Over het Griekse eiland Rhodos

Rhodos
Rhodos is het grootste eiland van de Dodekanesos. Deze eilanden groep omvat ongeveer 200 eilanden. Enkele eilanden zijn heel klein, 27 eilanden uit de groep zijn permenent bewoont. Rhodos heeft een oppervlakte van 1395 vierkant kilometer en is daarmee het op vier na grootste eiland van Griekenland. Het landschap van Rhodos is heuvelachtig. De hoogste top reikt in het Attaviros-gebergte tot boven de 1200 meter. Rhodos heeft een lengte van 80 km, de maximale breedte is 35 km. De kustlijn bestaat voor een groot deel uit zand- en kiezelstranden.

Het klimaat

Rhodos
De eilanden uit de Dodekanesos groep hebben een Mediterraan klimaat. Kenmerkend zijn de koele winters en de droge zomers. Neerslag valt in de winter en het vroege voorjaar. In de zomer waait er een constante noordoosten wind die soms krachtig tot stormachtig kan zijn. Deze wind staat in Griekenland bekend als de Meltemi. De temperatuur in Rhodos is in het voorjaar en in het najaar heel aangenaam. In de winter is het nooit heel koud. In de zomer liggen de temperaturen tussen de 30 en 40 graden Celsius overdag

Historie van Rhodos

Toen de oppergod Zeus de wereld verdeelde onder zijn kinderen, was hij tot zijn grote schaamte zijn zoon Helios (de zonnegod) vergeten. Die was namelijk net onderweg zijn reis van oost naar west te maken. Toen hij terugkwam en merkte dat er werklijk niets voor hem was overgebleven was hij erg verdrietig. Zijn vader besloot toen speciaal voor deze zoon een eiland te scheppen die al het andere zou overtreffen. Het eiland rees op uit de zee en sindsdien is het beschermelinge van Helios. Vandaar dat Rhodos ook wel het zonne-eiland wordt genoemd. Het grappige aan dit verhaal is dat Rhodos daadwerkelijk uit zee is gerezen en dat men dat kan zien aan de bergtoppen die bezaaid zijn met eeuwenoude schelpen. In de 11de eeuw v.Ch. was het eiland verdeeld in 3 provincies, te weten: lalysos, Kamiros en Lindos. Dit staat vermeld in de Iliad van Homerus. Er zijn in die tijd 9 schepen naar de Trojaanse oorlog gestuurd, waarschijnlijk afkomstig uit Lindos. Lindos was een rijke provincie, daar zich hier enige natuurlijke haven bevindt van Rhodos en hier dus veel handel werd gedreven. Bovendien waren de Lindiers meesters in het bouwen van triremen (een soort van oorlogsboot). In die tijd had Lindos zo'n 200.000 inwoners. Door ervaring wijs geworden en waarschijnlijk toen al heel noodzakelijk maakten de Lindiers de eerste zeewet, bekend als de Rhodeese wet. Deze wet werkte afdoende en werd zodanig overgenomen door de Romeinen. In de 6de eeuw v.Ch. bereikte de welvaart van Lindos een hoogtepunt onder het regiem van Kleoboulos, één van de zeven Griekse wijsgeren uit de oudheid. Hij schreef een grafsteen voor Midas van Phrygiaen beweerde dat deze steen eeuwig zon bestaan. Kleoboulos regeerde meer dan 40 jaar over Lindos en ligt er nu begraven op een uitloop van het vaste land richting zee.

In 408 v.Ch. werd de stad Rhodos gebouwd door Hippodamos van Milesios, bekend als de eerste stad ontwikkelaar. Hij bouwde de stad, zoals we die nu nog kunnen bezichtigen. Allereerst de ruines van de tempel ter ere van de godin Athena, het stadium waar verschillende sporten werden beoefend, het theater dat nu geheel gerestaureerd en het gymnasium waar toentertijd een retorische school gehuisvest was. Deze school die opleidde in het voordragen werd bezocht door onder andere Plato en Bruto. Een heel bekend persoon uit de geschiedenis van Rhodos was Diagoras. Hij was bokser en kampioen van Rhodos. Hij was de afgevaardigde van Rhodos tijdens de Olympische Spelen in Olympia in de 79ste Olympiade, in 464 v.Ch. en won. De Grieken waren zo verrukt van deze atleet, dat men, zoals gebruikelijk bij Olympische kampionen, een standbeeld van hem maakte en deze bevind zich nog altijd daar. Bovendien schreef de dichter Pindar een ode aan Diagoras waarin hij zijn bewondering voor hem te kennen geeft. Daarna werd de hele familie een ware legende, want ook zijn twee zoons, Damagetos en Akousilaos, wonnen tijdens de 83ste Olympiade in 448 v.Ch. de Olympische Spelen. Dat is natuurlijk een hele prestatie, maar we zijn er nog niet, want ook twee van zijn kleinzonen werden kampioen bokser tijdens de Olympische Spelen. Tot op heden is er nog geen familie geweest die dit sportieve record heeft benaderd.
© Rhodos Almere 2020
Design Labris Graphics & Photography